Een bijzondere proeverij: Beluchten van wijn

Beluchtenvanwijn
We weten allemaal dat een aandachtspunt bij het serveren van wijn het beluchten is. Zuurstof kan namelijk een heel positief effect op de geur en de smaak van de wijn hebben. De fles laten ‘ademen’ heeft maar weinig effect op de wijn. Wijn reageert namelijk alleen op zuurstof bij intensief contact. De gangbare methode is om de wijn enkele uren tot wel een dag voordat we hem gaan drinken over te schenken in een karaf. Bij voorkeur heeft deze karaf een vorm waardoor er een groot contact oppervlak is.
 
Om ons te helpen zijn er inmiddels een aantal apparaten op de markt verschenen die claimen dat de wijn direct op dronk is als je hem er door heen laat lopen. Het lijkt er op dat de apparaten die werken op basis van het venturi effect het meest effectief zijn. Door het venturi effect wordt lucht aangezogen als de wijn er door heen stroomt.
 
Als wijngilde lijkt het mij onze plicht om eens uit te testen of deze apparaten nu echt goed werken en de claims van de leveranciers waarmaken. Hiervoor wil ik een aantal wijnen testen waarbij we een glas direct uit de fles vergelijken met een glas dat belucht is via een ‘venturi’ beluchter.
 

Meld je aan voor deze proeverij.

 Datum: 14 mei 2013 om 20:00 uur

Locatie: Rosenstock-Huessy Huis

Kosten: €18,-