Interview Pim Hesselman

Samenvatting gesprek Pim Hesselman, penningmeester 1e bestuur HWG
17 november 2009Pim Hesselman is nu 56 jaar en is tegenwoordig docent aan het Nova College in Haarlem.

1 Wat was de aanleiding voor het oprichten van het Haarlems Wijngilde?

Wij zaten op de cursus “Wijnkennis” van Jong Haarlem Vooruit. Onze docent was Rob Verrijk die op een hele inspirerende wijze les gaf . Met een aantal mensen werden wij zo enthousiast dat wij na de cursus met wijn verder wilden. Zo is het Haarlems Wijngilde ontstaan

2 Wat was jouw taak in het eerste bestuur?

Aanvankelijk was ik penningmeester, een functie die door Marion Roosendaal is overgenomen. Mijn belangstelling lag meer in het schrijven en de secretarisfunctie lag mij beter. Ik ben toe gestart met het verenigingsblad “Wijnpers”. Ik heb toen ook het wapen van het HWG ontworpen, ik weet niet of dat nu nog gebruikt wordt. Ook kalligrafeerde ik de getuigschriften

3 Wat deden jullie om leden te krijgen?

Allereerst kregen wij de leden via Rob Verrijk die cursisten enthousiast maakten om lid te worden. Verder zochten wij via de lokale en regionale pers naar wijnliefhebbers die lid wilden worden.

4 Wat was het grootste probleem voor het HWG in de beginfase?

Wij hadden ons tot doel gesteld om iedere maand evenement te organiseren. Het wast in het begin weinig gestructureerd en vaak viel de kreet “Oh, we moeten weer wat!”. Het allergrootste probleem was het vinden van geschikte lokaties. Gelukkig hielpen Rob en zijn vriend Tjerk de Blaauw ons regelmatig. Zelf kende ik de uitbater van het Oude Dorpshuis in Bloemendaal en konden wij met hem wat regelen voor onze proeverijen. In het begin was dat op zaterdagmiddag.

5 Wat was een in het oog springende proeverij uit die periode?

Op 17 januari 1987 was wijnschrijver Albert Holtzappel (van het boek: “Dat is wijnproeven”) onze spreker. Hij hield een zeer gedegen lezing waarin het met scheikundige formules uitlegde hoe wijn gemaakt werd en zich ontwikkelde. Veel te hoog gegrepen voor ons als beginners.

6 Wanneer ben je weggegaan en waarom?

Na zes jaar ben ik er in 1990 mee gestopt. Ach, ik had het al een aantal jaren gedaan en er waren mensen in het bestuur gekomen die met veel energie zaken zeer serieus oppakten. Soms niet op de manier die ik voor ogen had. Voor mij stond plezier en genieten van wijn voorop.

7 Wat wens je het Haarlems Wijngilde?

Wij hebben het gilde opgericht omdat wij op een gezellige manier, zonder poeha, theoretische en praktische wijnkennis bij de leden wilden te vergroten. Voorop staat gezelligheid, dat was toen de basis van het Haarlems Wijngilde en dat wens ik de leden van het huidige gilde als eerste toe het opdoen van kennis komt dan vanzelf.