Huiswijnverkiezing

HHC2013_logo_grootDe Haarlemse Huiswijncompetitie wordt dit jaar voor de 5e keer door het Haarlems Wijngilde georganiseerd.
Een lustrum! Opnieuw kunnen de Haarlemse horeca ondernemers hun huiswijn insturen en laten beoordelen door de leden van het Haarlems wijngilde.

De competitie wordt georganiseerd om het product wijn en de ondernemende Haarlemse Horeca (en de winnaars in het bijzonder) op een positieve wijze onder de aandacht van het Haarlemse publiek te brengen. En de kwaliteit van de huiswijn die geschonken wordt in de Haarlemse Horeca positief te beïnvloeden.

 Ook dit jaar ontvangt de inzender van elke wijn die in de ogen van het gilde van goede kwaliteit is het keurmerk: een unieke raamsticker die gasten buiten aan de deur laat zien dat er in dit horecabedrijf een goede huiswijn wordt geschonken.

 

Hoe werkt het?

De ingezonden wijnen worden geproefd en beoordeeld door de leden van het Haarlems Wijngilde.

Het proeven van de wijnen gebeurd blind: het is de proevers niet bekend welke wijn zij proeven. Zij beoordelen de wijn op kwaliteit en inzetbaarheid als huiswijn.

Na twee ronden waarin alle wijnen worden geproefd komen de beste 4 wijnen per categorie in de eindronde. Daarin wordt door een vakjury van vinologen van het gilde de definitieve rangorde van de wijnen vastgesteld.

 

Verschillende categorieën

Horecaondernemingen worden ingedeeld in één van drie typen: café, brasserie/restaurant of restaurant. Hiermee ontstaan de volgende categorieën voor deelname:

 1. Witte wijn – café
 2. Witte wijn – eetcafé/brasserie
 3. Witte wijn – restaurant
 4. Rosé wijn – café
 5. Rosé wijn – eetcafé/brasserie
 6. Rosé wijn – restaurant
 7. Rode wijn – café
 8. Rode wijn – eetcafé/brasserie
 9. Rode wijn – restaurant

 

Prijsuitreiking

De uitslag van de proeverij wordt bekend gemaakt op 8 juli in Grand Café Brinkmann aan de Grote Markt in Haarlem. Diverse Haarlemse en regionale media worden hierbij uitgenodigd.


Mee doen

Je kunt jouw horecabedrijf aanmelden voor deelname aan de competitie door het inleveren van je huiswijn bij de organisatie van de Haarlemse Huiswijncompetitie:

 • Lever per type huiswijn 3 flessen in bij wijnbar Viqh;
 • Vul het inschrijfformulier volledig in en sluit het bij de flessen bij;
 • Sluit een (kopie van) je wijnkaart in waaruit blijkt dat de door jou ingezonden wijn ook werkelijk als huiswijn wordt geschonken.

Je mag per categorie maar één huiswijn inzenden.

Inleveren van de flessen kan bij wijnbar Viqh, Grote Markt 4 in Haarlem.

Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname. Uiterlijk 24 juni dient de wijn te zijn ingeleverd.

 

Planning

Zaterdag 24 juni: deadline inleveren wijn

Zondag 30 juni: blindproeverij

Maandag 8 juli: prijsuitreiking