Het Wijngilde

Het Wijngilde Het Haarlems Wijngilde is in 1985 opgericht vanuit de behoefte bij enkele mensen in de Haarlemse regio om geregeld mooie wijnen te kunnen proeven. Naast het proeven van jonge wijnen lag er aanvankelijk een accent op het inkopen en opleggen van series wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne. Hieraan lag de gedachte ten grondslag dat veel wijnen lange tijd moeten ouderen alvorens zij op z´n mooist zijn. In de loop der tijd is de aandacht meer en meer verlegd naar het organiseren van themagerichte proeverijen. De redenen daarvoor zijn divers. Zo nam bijvoorbeeld de behoefte aan goed smakende en betaalbare jonge, op dronk zijnde wijnen toe. Maar ook breidde de kennis van de leden van het Haarlems Wijngilde zich verder uit en werd de wens groter om meer specifieke (achtergrond)informatie over wijn, wijngebieden en alles wat ermee annex is te ontvangen. Verder is er meer aandacht voor het wijngilde als vereniging gekomen en worden er verschillende jaaractiviteiten georganiseerd, zoals de nieuwjaarsreceptie en de wijn- en spijsbijeenkomsten. Behalve in juli en augustus worden er maandelijks proeverijen gehouden, waar over het algemeen 10 – 12 verschillende wijnen per avond worden geproefd. Dit draagt ertoe bij dat de leden steeds beter hun weg weten te vinden in het duizelingwekkende aanbod van heden ten dage. Onder de leden bevinden zich vinologen, wijndocenten, mensen met een wijnbrevet of andere wijnopleidingen en leden die zich in bepaalde wijngebieden hebben gespecialiseerd. Zij stellen hun kennis voortdurend ter beschikking om nieuwe activiteiten op een professionele wijze vorm te geven. Het Haarlems Wijngilde heeft een aantal leden wegens hun verdienste voor het Wijngilde tot erelid benoemd: Bert den Daas Henk Akkermans Het Haarlems Wijngilde heeft geen commerciële oogmerken. Het wijnaanbod op de proefavonden kan dan ook zeer breed zijn om dat er geen enkele verplichting bestaat tegenover wijnleveranciers. Om lid te kunnen worden van het Haarlems Wijngilde is een zekere mate van kennis en deskundigheid vereist; bijvoorbeeld verkregen via een wijncursus.