Wat is het Haarlems wijngilde?

Het Haarlems Wijngilde is een groep van meer dan 40 wijnliefhebbers uit Haarlem en omstreken. Voor de duidelijkheid: wij zijn niet enthousiast aan de slag om zelf wijn te maken (dat soort wijngildes bestaan ook), maar bij het Haarlems Wijngilde gaat het vooral om het geniet van wijn. Aan de hand van enkele steekwoorden leggen we je graag uit wat het Haarlems Wijngilde wel is. Ons gilde bestaat al meer dan 35 jaar!

Nieuwsgierig. Wat zijn nieuwe trends en ontwikkelingen in de wijnwereld? Maar ook: hoe ontwikkelen wijnen zich als ze ouder worden. We vergelijken wijnen van dezelfde druivensoort uit verschillende landen. Of dezelfde wijn uit verschillende jaren.

Leergierig. Wij delen graag wijnkennis met elkaar. Steeds andere leden organiseren een proefavond met een thema dat zij leuk en interessant vinden om met anderen te delen. En regelmatig komt een specialist uit de wijnwereld, een importeur of producent bij ons vertellen over wijn of een wijngebied.

Genieten. Als wijn je passie is heb je het getroffen. Wij proeven graag kwalitatief goede wijnen. En soms ook van respectabele leeftijd, want het Haarlems Wijngilde legt ook wijnen in haar kelder om jaren later pas te openen om te proeven hoe de wijn zich heeft ontwikkeld. 

Prikkelend. Tijdens sommige proefavonden testen we onze wijnproefkunst door de wijnen blind te proeven en naderhand bekend te maken wat we proeven.

Onderzoekend. Als het wijn is willen wij het proeven. Oude wereld of nieuwe wereld. Stille wijn, mousserende wijn en versterkte wijn. En soms gaan we verder: we combineren graag wijn en spijs. Op onze proeflocatie of in een restaurant. Of we proeven voor de verandering bijvoorbeeld ciders uit Normandië.

Gezelligheid. Wijnproeven is leuk, vooral als je dat met andere wijnliefhebbers doet. Bij het Haarlems Wijngilde wordt je lid van een vereniging met een Bourgondisch tintje. Genieten van wijn (en soms in combinatie met spijs) met anderen is heerlijk!

Het Haarlems Wijngilde houdt iedere tweede dinsdag van de maand vanaf 20:00 uur in het centrum van Haarlem een proeverij, met uitzondering van juli en augustus.

Het lidmaatschap bedraagt € 40 per jaar.
Deelname aan een proefavond kost rond de 20 euro, afhankelijk van de geschonken wijnen.

En kijk ook eens op onze Facebook pagina voor impressies van eerdere proefavonden.

Om lid te kunnen worden van het Haarlems Wijngilde is een zekere mate van kennis en deskundigheid gewenst; bijvoorbeeld verkregen via een wijncursus. Maar het belangrijkste blijft het samen genieten van wijn.