Sardinië

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Afgelopen jaar heb ik Sardinië bezocht tijdens de vakantie. En natuurlijk heb ik ook van de wijnen geproefd en een (grote) wijnproducent bezocht: Argiolas. Daarmee was mijn interesse gewekt om een proeverij samen te stellen voor ons wijngilde, want er zijn best wat fijne wijnen op Sardinië te vinden!

Veel van de wijnen worden op het eiland zelf geconsumeerd; er zijn maar een paar producenten die ook naar Nederland exporteren.

Ik heb de flessen voor deze proeverij ter plaatse aangekocht en heb een aardige afspiegeling van de druivenrassen die op Sardinië verbouwd worden: Vermentino, Monica, Bovale, Cannonau, Cagnulari en Nasco.

Wil je deelnemen aan deze proeverij, geef je dan op door het deelnamebedrag over te maken naar de rekening van ons wijngilde.

Namens het bestuur een hartelijke groet en hopelijk tot ziens in maart,

Peter

Thema: Wijnen van Sardinië
Datum en tijd: Dinsdag 14 maart 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem
Ben je geen lid maar wel geïnteresseerd in deze proeverij? Stuur dan een mail naar secretaris@haarlemswijngilde.nl en dan nemen wij contact met je op.

Bordeaux

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Geduld is een schone zaak. Of in het Nederlands van 2023: wie rustig afwacht wordt beloond. Wij vinden het tijd om die beloning nu te claimen.

Het was 2014 toen we deze proeverij hebben bedacht en de eerste aankopen hebben gedaan. We hebben van 3 Châteaux van de linkeroever van de Gironde wijnen aangekocht: Château Belgrave (Haut-Médoc), Clos de Marquis (Saint-Julien) en Château Poujeaux (Moulis-en-Médoc). Later hebben we de wijnen met andere jaargangen aangevuld. Dat betekent dat we de ontwikkeling van deze wijnen over verschillende decennia (!) kunnen proeven in 3 mini verticale proeverijen:

 • Château Poujeaux (Moulis-en-Médoc) 1995-2009-2018, Cru,
 • Château Belgrave (Haut-Médoc) 2005-2009-2018, Cinquième Grand Cru Classé en
 • Clos de Marquis (Saint-Julien) 1995-2003-2008, Cru Bourgeois.

Wij zijn erg benieuwd hoe deze Bordeauxwijnen nu smaken. We hebben van alle wijnen 2 flessen aangekocht, dus er is voldoende plaats aan de proeftafel.

Jan neemt ons mee langs de verschillende châteaux.

Wil je deelnemen aan deze proeverij, en dat kunnen we ons goed voorstellen, geef je dan op door het deelnamebedrag over te maken naar de rekening van ons wijngilde.

Zoals jullie weten is Bordeaux niet goedkoop. Op basis van de inkoop zou deze proeverij meer dan €31 moeten kosten per persoon.

Het bestuur heeft besloten om een deel van de kosten uit onze reserves te betalen waardoor het deelnamebedrag nu op €23 is vastgesteld.

Namens het bestuur een hartelijke groet en hopelijk tot ziens in februari,

Thema: Bordeaux Linker Oever
Datum en tijd: Dinsdag 14 februari 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem

Nieuwjaarsreceptie

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Er is nieuws. Goed nieuws! Het bestuur is al geruime tijd op zoek naar een andere locatie voor de bijeenkomsten van ons gilde. De huidige locatie voldoet niet helemaal aan onze wensen. Maar een ander onderkomen vinden bleek niet eenvoudig: vele dinsdagavonden zijn al bezet en soms is het prijskaartje exorbitant hoog. Wij zijn dan ook verheugd te kunnen melden dat we kunnen terugkeren naar het Rosenstock-Huessyhuis als locatie voor onze proefavonden! We hebben dan ook direct alle proefavonden van 2023 gereserveerd. Net ietsje ruimer, meer licht en schoner dan onze huidige locatie.

Meteen in januari kunnen we er terecht voor een ongedwongen ontmoeting van wijnvrienden, waarbij we PET-NAT gekozen hebben als de schuimwijn voor onze nieuwjaarsreceptie 2023.

PET-WAT hoor ik je denken? PET-NAT = Petillant Naturel: mousserende wijnen die hun mousse verkrijgen omdat de flessen worden gevuld voor de (1e) fermentatie is afgerond. De wijn vergist dan verder in de fles waardoor er koolzuur in de fles wordt opgebouwd! Deze méthode Ancestrale is best een lastige vinificatiemethode die niet tot nauwelijks gestuurd kan worden.

Ook nieuwsgierig naar het de wijnen die dat oplevert? We hebben er enkele geselecteerd om kennis mee te maken tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Aanwezig zijn bij de nieuwjaarsreceptie kost niks, maar we vernemen natuurlijk wel graag van je of je aanwezig bent of niet.

Laat dat per kerende e-mail daarom even aan ons weten.

Namens het bestuur fijne dagen, een hartelijke groet en hopelijk tot ziens in januari,

Thema: Nieuwjaarsreceptie
Datum en tijd: Dinsdag 10 januari 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem

Proefavond november: Bellissima Toscana

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Het was in 2012, toen we voor het eerst met een eigen kookteam een wijnspijsavond organiseerden: LA MANGIALONGA. Voor wie er niet bij waren: in Piëmonte wordt jaarlijks La Mangialonga georganiseerd: een vrolijke wandeling door de wijngaarden rond La Morra waarbij op verschillende punten van de route wordt gestopt voor een hapje en een drankje: goede Italiaanse kost en dito wijnen. Wij gaven er onze eigen twist aan en hadden een plezierige avond!

Een traditie was geboren en tot Corona hebben we jaarlijks ons wijnspijs event in november kunnen vormgeven. Het leek dit jaar weer doorgang te kunnen vinden en verschillende leden hadden alweer zin om een mooi diner voor ons te bereiden, maar helaas het is ons niet gelukt een geschikte locatie te vinden om te koken en te tafelen (voor een redelijke prijs). En dat vinden we heel jammer.

We zijn vastbesloten om weer een passende locatie te vinden, zodat we volgend jaar weer met elkaar kunnen genieten van ons eigen wijn-spijs event.

We begrijpen dat bovenstaande een ietwat teleurstellend bericht is. Om het leed een beetje te verzachten kunnen we dus niet anders dan een fantastische proefavond organiseren, want we kunnen wel ‘gewoon’ bijeenkomen boven het café aan de Leidsevaart. 6 jaar geleden hebben we een prachtige set Toscaanse wijnen aangekocht, die sindsdien hebben kunnen rijpen om op het juiste moment ontkurkt te worden. Wijnen van de oogstjaren 2010-2013, met Sangiovese in de hoofdrol.

Naast Morellino di Scansano proeven we Chianti Classico, Rosso di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en nog enkele veelbelovende verrassingen. Jan zal onze voorganger zijn.

Als je erbij wil zijn, en dat wil je 😉, dan weet je wat je te doen staat!

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.

Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!

Namens het bestuur een hartelijke groet en wellicht tot ziens in november,

Thema: Bellissima Toscana
Datum en tijd: Dinsdag 8 november 20:00 uur
Plaats: Café de Zwaan in Haarlem

Wijnproefavond 8 maart, Noord West Spanje

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Versoepeling van maatregelen zet door dus we kunnen weer proeven als vanouds! De starttijd wordt weer 20:00 uur.

Na de fijne proeverij van Jan met Shiraz en Syrah uit de hele wereld concentreren we ons komende maand op een kleiner wijngebied: het Noordwesten van Spanje. Boven Portugal bevindt zich Galicië met herkomstgebieden als Rías Baixas, Ribeiro en Monterei. Hier worden wijnen gemaakt van Albariño, Godello en Treixadura. En iets meer landinwaarts vinden we de D.O. Bierzo, bekend om de wijnen van Mencia.

We zorgen dat er weer een mooie flight van witte en rode wijnen kan worden geproefd.

Deelname en COVID-19

Mocht je verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) hebben of verhoging/koorts, dan verzoeken we je af te melden en thuis te blijven.

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.

Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!

Groet,

Jan en Peter

Thema: Noord West Spanje
Datum en tijd: Dinsdag 8 maart 20:00 uur
Plaats: Café de Zwaan, Kinderhuisvest 53 in Haarlem

________________________________________

We proeven weer in februari!

Beste leden van het Haarlems Wijngilde, 


Nederland leert om te gaan met Covid-19. Omikron lijkt minder giftig dan voorgaande Corona-varianten en versoepeling van maatregelen is doorgevoerd.
Dat betekent dat wij weer bijeen mogen komen. Hoera! Wel met in achtneming van nog geldende regels:
– Corona check bij de deur;
– Zitten op 1,5 meter afstand;
– Bewegen in de ruimte? Mondkapje op!
– Om 22:00 uur einde.

De eigenaar van café de Zwaan (onze nieuwe proeflocatie) geeft aan dat hij 20 corona-proof zitplaatsen in de proefruimte kan realiseren, dus wij kunnen nu ‘maar’ één flight wijnen uitschenken. Als er veel aanmeldingen zijn proberen we een tweede avond te boeken, zodat toch iedereen kan deelnemen.
En we beginnen een uurtje eerder, zodat we ook op tijd kunnen stoppen.
Op de agenda staat voor februari een proeverij van Syrah. Of toch Shiraz? Laten we dat eens met elkaar bespreken en beproeven met wijnen van deze druif uit verschillende wijnstreken.

We vullen enkele flessen uit de kelder van ons gilde aan met verse exemplaren en onze CWO (Chief Wine Officer)voor deze avond, Jan neemt ons bij de hand.


Deelname en COVID-19
Mocht je verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) hebben of verhoging/koorts, of als één van je huisgenoten koorts heeft gehad in de 24 uur voorafgaand aan de proeverij, dan verzoeken we je af te melden en thuis te blijven.

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.
Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!
We hopen jullie allen snel weer bij een proeverij van ons wijngilde te zien!

Groet,
Bestuur HWG
 

Thema: Shiraz of Syrah?
Datum en tijd: Dinsdag 8 februari 19:00 uur
Plaats: Café de Zwaan, Kinderhuisvest 53 in Haarlem

Lustrum diner

Geachte leden van ons Illustere Haarlemse Wijngilde,

Zoals eerder vandaag voorzien; onze Lustrumviering op zondag de 14e zal niet doorgaan. Het aantal besmettingen neemt snel toe, we willen de Edelweiss niet plukken; dus geen onnodige risico’s nemen.

Het kabinetsbesluit werd vanavond om 19:00 bekend gemaakt. Uiteraard volgen we de adviezen en maatregelen van de RIVM, het OMT en het kabinet.

Naast de 1,5 meter, de mondkapjes en handenwassen is -met onmiddellijke ingang- besloten tot een drie weken lock-down. Per 13 november 18:00 geldt dat evenementen dagelijks om 18:00 dicht moeten. Restaurants moeten om 20:00 dicht. Evenwel, we wensen, zoals gesteld, niet langs de grenzen te lopen.

We verplaatsen daarom ons lustrum tenminste naar voorjaar 2022. De door u gestorte bedragen worden door onze penningmeester Henk teruggestort: we zijn immers geen Bank. Daarnaast voorzien we dat de proeverij van 14 december ook niet zal kunnen doorgaan.

Helaas, maar het is niet anders.

groet,

bestuur HWG

Oktoberproeverij Valpolicella

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Na de feestelijke heropening van het proefseizoen met mousserende wijnen kiezen we komende proeverij voor de prachtige wijnen uit de Noord-Italiaanse streek Valpolicella.

Met het blenden van doorgaans 3 autochtone druivenrassen worden er 4 verschillende wijnstijlen gemaakt: de ‘gewone’ rode wijn Valpolicella, Ripasso, Amarone en Recioto.
We behandelen de wijnstreek, de druiven en het productieproces. En natuurlijk proeven we van de verschillende wijnstijlen diverse wijnen.

Omdat de 1,5 meter maatregel niet meer wordt gehanteerd kunnen we vanaf komende maand weer met een groter aantal deelnemers proeven. Als er voldoende aanmeldingen zijn zullen we een tweede flight/fles wijnen openen.

Deelname en COVID-19

Mocht je verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) hebben of verhoging/koorts, of als één van je huisgenoten koorts heeft gehad in de 24 uur voorafgaand aan de proeverij, dan verzoeken we je af te melden en thuis te blijven.

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.

Thema: Valpolicella
Datum en tijd: Dinsdag 12 oktober 20:00 uur

Safe the Date – 14 November 2021!

Geachte leden van ons illustere Haarlemse Wijn Gilde,
 
Van het Corona-uitstel komt gelukkig geen Lustrum-afstel!
Vooralsnog ziet het er gunstig uit (RIVM en Overheid) en kan het Lustrum doorgaan op: 

Zondag 14 november 2021! Safe the Date!
 
Waar: Restaurant De Plekk www. https://plekk.nl/Wagenweg 214, 2012 NM Haarlem
  
Onze planning is voorlopig als volgt:

 • inloop vanaf  16.00 met een welkomstdrankje en kleine hapjes,
 • rond 18:00 aanvang van ons 4-gangendiner met bijpassende wijnen,
 • we eindigen rond 21.00- 21.30.


We zullen -als competitie element- onze eigen wijnkeuze ernaast zetten.  
 
Bijdrage voor de leden € 35 en voor partners en gasten € 85. 
De exacte eigen bijdrage stellen we in oktober vast na overleg met Plekk.
 
RSVP: graag per ommegaande doorgeven met hoeveel jullie denken te komen.

Graag ook eventuele voedsel allergieën vermelden zodat we daar vast rekening mee kunnen houden.
 
Met vriendelijke groet,
het HWG Bestuur

Het is weer tijd voor het Haarlems Wijngilde!

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Het lijkt er op dat Covid-19 enigszins onder controle is: velen zijn ondertussen gevaccineerd en binnen zekere grenzen kunnen we ons gewone leven weer oppakken. Wij hopen dat jullie allen goed door deze periode heen zijn gekomen en ondertussen weer zin hebben om met elkaar bijeen te komen om wijn weer het middelpunt van ons samenkomen te laten zijn.

Als feestelijke heropening van onze wijngildesessies gaan we mousserende wijnen in het zonnetje zetten. Er wordt het nodige aan parelwijnen geproduceerd in praktisch alle wijnlanden, van net geprijsde flesjes tot wijnen die een flinke aanslag op je portemonnee zijn.

We zetten een mooi rijtje flessen met schuimwijnen op een rij, zodat we o.a. Prosecco, Cava, Crémant, Franciacorta en Champagne eens naast elkaar kunnen proeven en vergelijken: hoe onderscheiden de wijnen zich als het gaat om frisheid, complexiteit, mousse en elegantie?

In het Rosenstock-Huessyhuis (in de bibliotheek) kunnen we goed op gepaste afstand van elkaar zitten en proeven. Tevens zijn ons geen besmettingen bekend en daarmee gaan we door met onze proefavonden zolang de richtlijnen vanuit RIVM en onze demissionaire regering dat toestaan.

We hanteren voorlopig nog steeds een maximum aantal deelnemers: we kunnen 1 flight wijnen (1 fles van iedere wijn) openen en het maximum aantal deelnemers is daarmee 17.

Deelname en COVID-19

Als je deel wilt nemen gelden de volgende maatregelen:

 • je ontsmet je handen bij binnenkomst met desinfecterende handgel;
 • Je geeft niemand een hand;
 • Je zet je in om de gewenste 1,5 meter afstand tot anderen te bewaren.

Mocht je verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) hebben of verhoging/koorts, of indien één van je huisgenoten koorts heeft gehad in de 24 uur voorafgaand aan de proeverij, dan verzoeken we je af te melden en thuis te blijven.

Indien het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.

Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!

Groet,
Jan en Peter

Thema : Mousserende wijn
Datum en tijd : Dinsdag 14 september 20:00 uur
Plaats : RosenStock Huessyhuis in Haarlem
Kosten : Maak vóór 12 september €24 over naar bankrekeningnummer NL18INGB0005027400 t.n.v. Haarlems Wijngilde onder vermelding van “Deelname NAAM proeverij sept 2021” Vul bij NAAM je eigen naam in.

De betaling naar het rekeningnummer: van het HWG is meteen het bewijs van deelname! 

Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat er overschrijving van een proeverij plaatsvindt. Als blijkt dat er geen plek voor je beschikbaar is krijg je vanzelfsprekend je deelnamegeld teruggestort!

Indien je na aanmelding tot de conclusie komt dat je toch niet aanwezig kunt zijn:

 • Afmelden via een e-mail naar proefcie@haarlemswijngilde.nl;
 • Als je je op de dag vóór de proeverij afmeldt is er nog gelegenheid andere leden die op een wachtlijst staan te bellen;
 • Indien je je op de dag van de proeverij afmeldt zonder Corona klachten dien je de proefkosten alsnog te voldoen.