proeverij april 2024: Sicilië

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Zo nu en dan een bezoek brengen aan Italië ervaar ik als heel plezant. Fraai landschap, mooie mensen, lekker eten en prachtige wijnen. Nu kun je lang niet alles van Italië naar NL brengen, maar met wijn lukt dat natuurlijk prima. Zelfs als het van een eiland in het verre zuiden van Italië komt.
Sicilië is een van de meest dynamische en boeiende wijnregio’s van Italië, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het eiland heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende regio voor kwaliteitswijnen, mede dankzij zijn unieke terroir, gevarieerde microklimaten en innovatieve wijnmakers.

En er is een mooie diversiteit aan druivenrassen: Sicilië staat bekend om zijn inheemse druivenrassen, zoals Nero d’Avola, de meest bekende rode druivensoort die volle en kruidige wijnen produceert. Andere belangrijke rode druiven zijn Frappato, Nerello Mascalese en Perricone. Wat witte wijnen betreft, zijn Grillo, Catarratto en Carricante prominent, waarbij laatstgenoemde vooral wordt gebruikt voor de productie van de vermaarde Etna Bianco.

Jan heeft een mooie set wijnen samengebracht en zal het proeven larderen met Siciliaanse wijnfeitjes.

Dat wil je natuurlijk niet missen!

Als je bij deze proeverij aanwezig wilt zijn, bevestig dan je aanwezigheid door het deelnamebedrag over te maken naar de rekening van ons Wijngilde. 

Thema: Wijnen van Sicilië
Datum en tijd: Dinsdag 9 april 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem

Ben je geen lid maar wel geïnteresseerd in deze proeverij? Stuur dan een mail naar secretaris@haarlemswijngilde.nl en dan nemen wij contact met je op.

Scents of Red!

Waarde leden van het Haarlems Wijngilde,

Het is tijd voor meer geuren!

Op 13 september 2022 was de eerste masterclass over geuren, scents of white.

Nu is het tijd voor het vervolg: Scents of red!

We bespreken waar de verschillende geuren die we regelmatig in rode wijnen waarnemen vandaan komen en proeven daarna een aantal rode wijnen waarin we verschillende geuren zullen herkennen die we besproken hebben. En natuurlijk gaan we weer een flink aantal geuren ‘blind’ ruiken, om ons geurgeheugen te testen en te verrijken met deze geurproef.

Zin om mee te ruiken? Geef je dan op!

Tot 10 oktober,

Peter

Thema: Scents of Red!
Datum en tijd: Dinsdag 10 Oktober 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem
Ben je geen lid maar wel geïnteresseerd in deze proeverij? Stuur dan een mail naar secretaris@haarlemswijngilde.nl en dan nemen wij contact met je op.

Mas de Daumas Gassac

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Vakanties lopen op hun einde, werk en school roept ons weer tot de orde. Nou ja, niet voor iedereen natuurlijk. Nog fijne wijnherinneringen opgebouwd?

Komende proeverij zal Aloys ons opnieuw meenemen naar Mas de Daumas Gassac, een domein waar hij wel een beetje verliefd op is geworden 😊

Dit schreef hij er over:

Aimé en Véronique Guibert kochten in 1970 een oude boerderij in de vallei Gassac.

Op advies van professor Peynod plantte Aimé 7 ha Cabernet Sauvignon aan.

Later gevolgd met veel andere druivenrassen zoals:

malbec, cabernet-franc, syrah, pinot noir en tannat. Later ook nog shiraz.

De samenstelling van de assemblage voor Mas de Daumas, met als dominant ras cabernet sauvignon, is ieder jaar anders.

Eind jaren negentig gevolgd door witte druiven.

Al bij het begin was duidelijk dat Guibert over een uitzonderlijk terroir beschikte. De wijnen worden meer dan eens vergeleken met de grote wijnen uit Bordeaux

Opbrengst ca. 37 hl/ha

Tijdens de proeverij van september staan meerdere jaargangen van deze bijzondere ‘Cru” uit het dorp Aniane in de Languedoc op de proeftafel.

Uiteraard zullen we een enkele jaargang ook vergelijken met een sub-topper uit de Bordeaux.

Tot dinsdag 12 september!

Aloys

Sardinië

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Afgelopen jaar heb ik Sardinië bezocht tijdens de vakantie. En natuurlijk heb ik ook van de wijnen geproefd en een (grote) wijnproducent bezocht: Argiolas. Daarmee was mijn interesse gewekt om een proeverij samen te stellen voor ons wijngilde, want er zijn best wat fijne wijnen op Sardinië te vinden!

Veel van de wijnen worden op het eiland zelf geconsumeerd; er zijn maar een paar producenten die ook naar Nederland exporteren.

Ik heb de flessen voor deze proeverij ter plaatse aangekocht en heb een aardige afspiegeling van de druivenrassen die op Sardinië verbouwd worden: Vermentino, Monica, Bovale, Cannonau, Cagnulari en Nasco.

Wil je deelnemen aan deze proeverij, geef je dan op door het deelnamebedrag over te maken naar de rekening van ons wijngilde.

Namens het bestuur een hartelijke groet en hopelijk tot ziens in maart,

Peter

Thema: Wijnen van Sardinië
Datum en tijd: Dinsdag 14 maart 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem
Ben je geen lid maar wel geïnteresseerd in deze proeverij? Stuur dan een mail naar secretaris@haarlemswijngilde.nl en dan nemen wij contact met je op.

Bordeaux

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Geduld is een schone zaak. Of in het Nederlands van 2023: wie rustig afwacht wordt beloond. Wij vinden het tijd om die beloning nu te claimen.

Het was 2014 toen we deze proeverij hebben bedacht en de eerste aankopen hebben gedaan. We hebben van 3 Châteaux van de linkeroever van de Gironde wijnen aangekocht: Château Belgrave (Haut-Médoc), Clos de Marquis (Saint-Julien) en Château Poujeaux (Moulis-en-Médoc). Later hebben we de wijnen met andere jaargangen aangevuld. Dat betekent dat we de ontwikkeling van deze wijnen over verschillende decennia (!) kunnen proeven in 3 mini verticale proeverijen:

  • Château Poujeaux (Moulis-en-Médoc) 1995-2009-2018, Cru,
  • Château Belgrave (Haut-Médoc) 2005-2009-2018, Cinquième Grand Cru Classé en
  • Clos de Marquis (Saint-Julien) 1995-2003-2008, Cru Bourgeois.

Wij zijn erg benieuwd hoe deze Bordeauxwijnen nu smaken. We hebben van alle wijnen 2 flessen aangekocht, dus er is voldoende plaats aan de proeftafel.

Jan neemt ons mee langs de verschillende châteaux.

Wil je deelnemen aan deze proeverij, en dat kunnen we ons goed voorstellen, geef je dan op door het deelnamebedrag over te maken naar de rekening van ons wijngilde.

Zoals jullie weten is Bordeaux niet goedkoop. Op basis van de inkoop zou deze proeverij meer dan €31 moeten kosten per persoon.

Het bestuur heeft besloten om een deel van de kosten uit onze reserves te betalen waardoor het deelnamebedrag nu op €23 is vastgesteld.

Namens het bestuur een hartelijke groet en hopelijk tot ziens in februari,

Thema: Bordeaux Linker Oever
Datum en tijd: Dinsdag 14 februari 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem

Nieuwjaarsreceptie

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Er is nieuws. Goed nieuws! Het bestuur is al geruime tijd op zoek naar een andere locatie voor de bijeenkomsten van ons gilde. De huidige locatie voldoet niet helemaal aan onze wensen. Maar een ander onderkomen vinden bleek niet eenvoudig: vele dinsdagavonden zijn al bezet en soms is het prijskaartje exorbitant hoog. Wij zijn dan ook verheugd te kunnen melden dat we kunnen terugkeren naar het Rosenstock-Huessyhuis als locatie voor onze proefavonden! We hebben dan ook direct alle proefavonden van 2023 gereserveerd. Net ietsje ruimer, meer licht en schoner dan onze huidige locatie.

Meteen in januari kunnen we er terecht voor een ongedwongen ontmoeting van wijnvrienden, waarbij we PET-NAT gekozen hebben als de schuimwijn voor onze nieuwjaarsreceptie 2023.

PET-WAT hoor ik je denken? PET-NAT = Petillant Naturel: mousserende wijnen die hun mousse verkrijgen omdat de flessen worden gevuld voor de (1e) fermentatie is afgerond. De wijn vergist dan verder in de fles waardoor er koolzuur in de fles wordt opgebouwd! Deze méthode Ancestrale is best een lastige vinificatiemethode die niet tot nauwelijks gestuurd kan worden.

Ook nieuwsgierig naar het de wijnen die dat oplevert? We hebben er enkele geselecteerd om kennis mee te maken tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Aanwezig zijn bij de nieuwjaarsreceptie kost niks, maar we vernemen natuurlijk wel graag van je of je aanwezig bent of niet.

Laat dat per kerende e-mail daarom even aan ons weten.

Namens het bestuur fijne dagen, een hartelijke groet en hopelijk tot ziens in januari,

Thema: Nieuwjaarsreceptie
Datum en tijd: Dinsdag 10 januari 2023 20:00 uur
Plaats: Rosenstock-Huessyhuis, Hagestraat 10 in Haarlem

Proefavond november: Bellissima Toscana

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Het was in 2012, toen we voor het eerst met een eigen kookteam een wijnspijsavond organiseerden: LA MANGIALONGA. Voor wie er niet bij waren: in Piëmonte wordt jaarlijks La Mangialonga georganiseerd: een vrolijke wandeling door de wijngaarden rond La Morra waarbij op verschillende punten van de route wordt gestopt voor een hapje en een drankje: goede Italiaanse kost en dito wijnen. Wij gaven er onze eigen twist aan en hadden een plezierige avond!

Een traditie was geboren en tot Corona hebben we jaarlijks ons wijnspijs event in november kunnen vormgeven. Het leek dit jaar weer doorgang te kunnen vinden en verschillende leden hadden alweer zin om een mooi diner voor ons te bereiden, maar helaas het is ons niet gelukt een geschikte locatie te vinden om te koken en te tafelen (voor een redelijke prijs). En dat vinden we heel jammer.

We zijn vastbesloten om weer een passende locatie te vinden, zodat we volgend jaar weer met elkaar kunnen genieten van ons eigen wijn-spijs event.

We begrijpen dat bovenstaande een ietwat teleurstellend bericht is. Om het leed een beetje te verzachten kunnen we dus niet anders dan een fantastische proefavond organiseren, want we kunnen wel ‘gewoon’ bijeenkomen boven het café aan de Leidsevaart. 6 jaar geleden hebben we een prachtige set Toscaanse wijnen aangekocht, die sindsdien hebben kunnen rijpen om op het juiste moment ontkurkt te worden. Wijnen van de oogstjaren 2010-2013, met Sangiovese in de hoofdrol.

Naast Morellino di Scansano proeven we Chianti Classico, Rosso di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino en nog enkele veelbelovende verrassingen. Jan zal onze voorganger zijn.

Als je erbij wil zijn, en dat wil je 😉, dan weet je wat je te doen staat!

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.

Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!

Namens het bestuur een hartelijke groet en wellicht tot ziens in november,

Thema: Bellissima Toscana
Datum en tijd: Dinsdag 8 november 20:00 uur
Plaats: Café de Zwaan in Haarlem

Wijnproefavond 8 maart, Noord West Spanje

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Versoepeling van maatregelen zet door dus we kunnen weer proeven als vanouds! De starttijd wordt weer 20:00 uur.

Na de fijne proeverij van Jan met Shiraz en Syrah uit de hele wereld concentreren we ons komende maand op een kleiner wijngebied: het Noordwesten van Spanje. Boven Portugal bevindt zich Galicië met herkomstgebieden als Rías Baixas, Ribeiro en Monterei. Hier worden wijnen gemaakt van Albariño, Godello en Treixadura. En iets meer landinwaarts vinden we de D.O. Bierzo, bekend om de wijnen van Mencia.

We zorgen dat er weer een mooie flight van witte en rode wijnen kan worden geproefd.

Deelname en COVID-19

Mocht je verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) hebben of verhoging/koorts, dan verzoeken we je af te melden en thuis te blijven.

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.

Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!

Groet,

Jan en Peter

Thema: Noord West Spanje
Datum en tijd: Dinsdag 8 maart 20:00 uur
Plaats: Café de Zwaan, Kinderhuisvest 53 in Haarlem

________________________________________

We proeven weer in februari!

Beste leden van het Haarlems Wijngilde, 


Nederland leert om te gaan met Covid-19. Omikron lijkt minder giftig dan voorgaande Corona-varianten en versoepeling van maatregelen is doorgevoerd.
Dat betekent dat wij weer bijeen mogen komen. Hoera! Wel met in achtneming van nog geldende regels:
– Corona check bij de deur;
– Zitten op 1,5 meter afstand;
– Bewegen in de ruimte? Mondkapje op!
– Om 22:00 uur einde.

De eigenaar van café de Zwaan (onze nieuwe proeflocatie) geeft aan dat hij 20 corona-proof zitplaatsen in de proefruimte kan realiseren, dus wij kunnen nu ‘maar’ één flight wijnen uitschenken. Als er veel aanmeldingen zijn proberen we een tweede avond te boeken, zodat toch iedereen kan deelnemen.
En we beginnen een uurtje eerder, zodat we ook op tijd kunnen stoppen.
Op de agenda staat voor februari een proeverij van Syrah. Of toch Shiraz? Laten we dat eens met elkaar bespreken en beproeven met wijnen van deze druif uit verschillende wijnstreken.

We vullen enkele flessen uit de kelder van ons gilde aan met verse exemplaren en onze CWO (Chief Wine Officer)voor deze avond, Jan neemt ons bij de hand.


Deelname en COVID-19
Mocht je verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest) hebben of verhoging/koorts, of als één van je huisgenoten koorts heeft gehad in de 24 uur voorafgaand aan de proeverij, dan verzoeken we je af te melden en thuis te blijven.

Als het maximaal aantal aanmeldingen bereikt is zal ik hiervan melding maken in de WhatsApp-groep HWG Actueel.
Nog niet in de WhatsApp groep? Stuur even een berichtje naar 0629525547 en ik voeg je toe!
We hopen jullie allen snel weer bij een proeverij van ons wijngilde te zien!

Groet,
Bestuur HWG
 

Thema: Shiraz of Syrah?
Datum en tijd: Dinsdag 8 februari 19:00 uur
Plaats: Café de Zwaan, Kinderhuisvest 53 in Haarlem

Lustrum diner

Geachte leden van ons Illustere Haarlemse Wijngilde,

Zoals eerder vandaag voorzien; onze Lustrumviering op zondag de 14e zal niet doorgaan. Het aantal besmettingen neemt snel toe, we willen de Edelweiss niet plukken; dus geen onnodige risico’s nemen.

Het kabinetsbesluit werd vanavond om 19:00 bekend gemaakt. Uiteraard volgen we de adviezen en maatregelen van de RIVM, het OMT en het kabinet.

Naast de 1,5 meter, de mondkapjes en handenwassen is -met onmiddellijke ingang- besloten tot een drie weken lock-down. Per 13 november 18:00 geldt dat evenementen dagelijks om 18:00 dicht moeten. Restaurants moeten om 20:00 dicht. Evenwel, we wensen, zoals gesteld, niet langs de grenzen te lopen.

We verplaatsen daarom ons lustrum tenminste naar voorjaar 2022. De door u gestorte bedragen worden door onze penningmeester Henk teruggestort: we zijn immers geen Bank. Daarnaast voorzien we dat de proeverij van 14 december ook niet zal kunnen doorgaan.

Helaas, maar het is niet anders.

groet,

bestuur HWG