Proefavond op 8 mei: Rioja

Geachte Leden van het illustere Haarlems Wijngilde,

 De Mei proeverij wordt weer groots: we gaan onder leiding van Meester Niels Vlaar Rioja proeven.

Niels is al jaren actief in het wijnvak, en ook al jaren Vinoloog, hij werkte voorheen als kok voor Sterren Restaurants.

Niels werkt nu voor wijnimporteur Anfors Imperial Wines, dus als er iemand goed kan proeven, dan is het hij het wel!

We zorgen ook voor bijgaande garnituur in de vorm van lekkere tapas/ pinchos zoals Serrano ham, Manchego kaas, etc.

In Noord Spanje, een uurtje zuidelijk van San Sebastian, aan de Ebro ligt de wijnstreek die prachtige wijnen voortbrengt.

De Rioja is de meesten van ons niet vreemd, maar nu krijgen we les van de Meester zelf; Niels heeft zakelijk een studiereis gemaakt in de streek.

We gaan rood en wit proeven van 5 verschillende wijnhuizen uit de verschillende streken van de Rioja.

En alsof dat nog niet genoeg is; we proeven zowel oude als nieuwe vinificatie, dus die prachtige vanilletonen en dat mooie dikke hout naast een hele slanke fruitige buurman.

Schrijf je snel in, er is genoeg! we gaan sowieso uit van dubbele bezetting.

 

Thema : Rioja
Datum en tijd : dinsdag 8 mei 20:00 uur
Plaats : RosenStock Huessyhuis in Haarlem
Kosten : Let op! De wijze van betalen van de deelnamekosten is gewijzigd!
Maak vóór 8 mei € 23 over naar bankrekeningnummer NL18INGB0005027400t.n.v. Haarlems Wijngilde onder vermelding van “Deelname NAAM proeverij mei 2018”

Vul bij NAAM je eigen naam in.

Proefavond op 10 april: test je proefvaardigheid

Beste leden van het Haarlems Wijngilde,

Let op: de manier van aanmelden en het betalen van de deelnamebijdrage is gewijzigd!*

De afgelopen proeverij, de 10 van 10!, was een feestje! Wat heerlijk om je te laten verrassen met mooie wijnen en gepassioneerde verhalen. Chris, Eric, Carel, Marja, Bert, Rob, Martin en Jos dank voor jullie voorbereiding en de mooie avond!

Na deze gezellige proeverij gaan we komende proefavond weer wat serieuzer aan de slag: we gaan (blind) proeven.

Marlon en Paul hebben een proeverij voorbereid waarmee je het niveau van je proeftechnische vaardigheid kunt meten. Basis voor deze test is het organoleptische examen van de vinologenopleiding.

In zes flights proef je een twaalftal wijnen en over de wijnen worden achttien vragen gesteld. Per wijn word je gevraagd de herkomst te bepalen door een keuze te maken uit drie alternatieven. Per flight krijg je ook een aanvullende vraag. Die vragen kunnen gaan over: het alcoholpercentage van de wijn, of de wijn houtopvoeding heeft gehad, uit welk jaar de wijn komt, etc. Eveneens multiple choice vragen.

Na iedere flight worden de antwoorden direct besproken. Jouw antwoorden worden niet ingenomen. Het aantal wijnen dat je goed of fout hebt wordt niet plenair besproken: dat is aan jezelf om dat te delen of niet.

Rond 22.15 uur wordt het examen en de bespreking van de antwoorden afgesloten. Daarna kunnen wij gezellig napraten onder het genot van een hapje en de geproefde wijnen.
Om dit strakke tijdschema te kunnen halen, is het verzoek aan jou om tijdig (uiterlijk 20.00 uur) aanwezig te zijn. Kosten van de proeverij zijn € 20,-.

Wil je deze uitdaging aangaan en je proefvaardigheid en wijnkennis testen, geef je dan op voor de proeverij van 10 april 2018. Tot dan!

Marlon Witteman en Paul Barten

 

Thema : Test je proefvaardigheid
Datum en tijd : dinsdag 10 april 20:00 uur (stipt)
Plaats : RosenStock Huessyhuis in Haarlem
Kosten : Let op! De wijze van betalen van de deelnamekosten is gewijzigd!*
Maak vóór 10 april € 20 over naar bankrekeningnummer NL18INGB0005027400t.n.v. Haarlems Wijngilde onder vermelding van “Deelname NAAM proeverij april 2018”Vul bij NAAM je eigen naam in.

*Tijdens de ALV heeft de kascontrolecommissie voorgesteld om het deelnamegeld voortaan op een andere wijze te innen. Van cash naar giraal. Het bestuur heeft het voorstel overgenomen en bij de aanwezigen in stemming gebracht. Deze hebben unaniem hun goedkeuring over deze betalingswijziging uitgesproken.
Werd tot nu toe met cashgeld gewerkt, behalve bij de wijn-spijs diners, gaan we vanaf heden geheel overstappen op de girale (digitale) betaalwijze.

We zien een aantal voordelen:

  • voor de leden: je hoeft niet speciaal voor het betalen bij het HWG cash geld uit de pinautomaat te gaan halen;
  • voor de penningmeester: hoeft niet moeilijk te doen met cashgeld afstorten;
  • op de proefavond zelf: geen wisseluitdagingen meer.

Tot slot de betaling naar het rekeningnummer: van het HWG is meteen het bewijs van deelname! Er hoeft geen aparte deelname mail meer gestuurd te worden naar ondergetekende.

Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat er overschrijving van een proeverij plaatsvindt. Als blijkt dat er geen plek voor je beschikbaar is krijg je vanzelfsprekend je deelnamegeld teruggestort!

Indien je na aanmelding tot de conclusie komt dat je toch niet aanwezig kunt zijn:

  • Afmelden via een e-mail naar proefcie@haarlemswijngilde.nl;
  • Als je je op de dag voor de proeverij afmeldt is er nog gelegenheid andere leden die op een wachtlijst staan te bellen;
  • Indien je je op de dag van de proeverij afmeldt dien je de proefkosten alsnog te voldoen.

Groet,
Peter